הוצאת ספר דיגיטלי
ההזדמנות הדיגיטלית
חשבתם על ספר, כתבתם טקסט. נתתם את הנשמה, התהליך היה ארוך ואולי אף מייגע, עמלתם עליו זמן רב, שיפרתם ושיפצתם עד שברכתם על המוגמר. אם אתם לא כותבים במחברת הרי שהשתמשתם במעבד תמלילים ויש לכם קובץ מוכן ונקי עם טקסט מושלם.
מה עכשיו? עכשיו אתם רוצים שכולם יקראו אותו! ואם אתם מכוונים לרווח כלכלי, עכשיו אתם רוצים שכולם גם יקנו אותו ?
הדרך לעשות זאת במינימום הוצאות ובמקסימום תוצאות היא יצירה, הוצאת ספרים דיגיטליים ובסוף, פרסום דרך הפלטפורמות הגדולות ביותר בעולם. כך אתם חוסכים כסף על הדפסה, ספרכם יכול להגיע לכל מקום בעולם, המחיר לקורא נמוך בזמן שהתמלוגים שלכם גבוהים ובנוסף אתם שומרים על איכות הסביבה. אם בחרתם לעשות את זה לבד, לא תעצרו על ידי הוצאות לאור וחנויות ספרים שמעוניינות רק בתוכן ש"מוכר". הפלטפורמות העולמיות למכירת ספרים דיגיטליים יקבלו את ספרכם ברצון, בדרך כלל גם בחינם, ולפעמים גם יעזרו לכם למכור אותו, לתועלת כולם.
עם כל היתרונות אלה, לא מפתיע ששוק הספרים הדיגיטליים בעולם גדל בהתמדה על חשבון שוק הספרים המודפסים ותעשיית ההוצאה לאור משתנה בהתאם.
מה זה ספר דיגיטלי?
ספר דיגיטלי או בשמו באנגלית eBook הוא קיצור לביטוי electronic book . זהו למעשה טקסט ארוך, ערוך במבנה של ספר, שכדי לקרוא אותו צריך להשתמש במחשב, טלפון חכם, טאבלט או מכשיר קורא ספרים ייעודי (כמו קינדל).
את הטקסט אפשר לראות על ידי גלילה של כל הטקסט, או על ידי מעבר מדף לדף, וזאת בהתאם לסוג הסוקבץ והכלי הממוחשב שבו משתמשים. זהו למעשה קובץ מחשב שארוז בפורמט מיוחד המאפשר קריאה במכשירים השונים. את הקובץ ניתן לשלוח במייל, או להעביר ממכשיר למכשיר ועדיין הפורמט הייחודי של הספר יישמר.
יכול לעניין אותך גם: תרגום ספרים, המדריך המלא
מה המבנה של ספר דיגיטלי?
מכיוון שספר דיגיטלי הוא בעיקרו טקסט רציף, עדיף לחלק אותו לפרקים, לכותרות, לפיסקאות, וליצור בתחילת הספר תוכן עניינים דינמי שיאפשר לקורא להגיע לתוכן הרלוונטי בלחיצת כפתור ישירות מטבלת תוכן העניינים. אם זהו ספר עיון ניתן לשלב טבלאות, גרפים, איורים ותמונות. אם זה ספר ילדים ניתן לשלב ציורים, כתב מיוחד, פונטים גדולים, וכמעט כל מה שיש בספר רגיל.
בספר דיגיטלי אפשר גם ליצור קישור דינמי לטקסט חיצוני הנמצא באינטרנט, בין אם זה טקסט חופשי (כמו ויקיפדיה) או טקסט שלכם (כמו האתר שלכם או ספר אחר שלכם). אפשר גם לשלב קול ותמונה ולהפוך אותו גם לספר אינטראקטיבי, הכל לפי הרלוונטיות לתוכן הספר ולקורא.
אם הספר עשוי טוב, ניתן להגדיל ולהקטין את הפונטים, לנוחות הקורא, ואפשר להגדיל תמונות איורים וגרפים בלחיצת כפתור, ממש כמו בטלפון סלולרי. באופן זה מגבירים את חווית הקריאה ואת היכולת של הקורא לקלוט את תוכן הספר.
מהם סוגי הקבצים הנפוצים לספר דיגיטלי?
ניתן ליצור את קובץ הספר הדיגיטלי במספר פורמטים. בחירת הפורמט תלויה בקורא הפוטנציאלי שאליו אתה מייעד את הספר, או בשיטת ההפצה שלו. להלן כמה פורמטים שימושיים ונפוצים:
קובץ Word מסוג DOC/DOCX
שימוש חכם בתוכנת Word מאפשר יצירת פורמט של ספר דיגיטלי, ואם אין לכם כל תוכנה אחרת תוכלו להשתמש בזה. הייתרון: עם מעט מיומנות תוכלו ליצור את הספר הדיגיטלי בכוחות עצמכם. החיסרון: זהו פורמט "פתוח" לגמרי, כלומר כל מי שיקבל את הקובץ יוכל לעשות בו שימוש ככל העולה על רוחו, ולא כל המכשירים יכולים לקרוא אותו.
(PDF (Portable Document Format
זהו סוג קובץ שנקרא היטב בכל המחשבים, כדאי ליצור פורמט כזה אם הקורא הפוטנציאלי שלך יקבל את הספר במייל ויקרא אותו על המחשב. הייתרון: קל ופשוט להכנה ולא מחייב מיומנויות טכניות גבוהות. החיסרון: לא נקרא היטב על מכשירים סלולריים, טאבלטים וקוראי ספרים אלקטרוניים למיניהם.
(EPUB (Electronic Publication
קובץ מסוג זה מאפשר זרימה חופשית של התוכן על פי סוג המכשיר בו הוא נקרא. בשונה מ – PDF, התוכן אינו מקובע כתמונה אלא מתאים עצמו למכשיר. המונח הטכני הוא "reflow". הקורא יכול להגדיל או להקטין את הטקסט והתמונות כדי לאפשר איכות קריאה גבוהה מבלי שמעברי ה"דפים" המלאכותיים יפריעו למהלך הקריאה. הייתרון: מתאים באופן מיטבי למירב המכשירים והפלטפורמות שבהם ניתן לקרוא ספר דיגיטלי. החיסרון: דורש מיומנויות טכניות גבוהות ותוכנה ייעודית ליצירתו, כגון Sigil, InDesign.
יתרונות וחסרונות של ספר דיגיטלי
החיסרון הגדול הוא עבור מי שספר עבורו הוא מוצר פיזי שיש לו משקל, ריח, ומגוון של רגשות המתלווים להחזקתו. ספר דיגיטלי לא יוכל למלא את הפונקציה הזו.
בנוסף, ספר דיגיטלי מוגבל ביכולת שלו להציג ביעילות גרפים מורכבים, טבלאות גדולות, טקסט משולב בתמונות עם דגש חזק על אסתטיקה ועיצוב, וכמובן ספר שהוא גם מוצר שכותבים בו, כמו חוברת צביעה או חוברת עבודה.
היתרונות רבים: זול להכנה, אין צורך במלאי, אין בזבוז משאבי סביבה, קל להפיץ ולהגיע לכל מקום. כל עוד יהיו לנו מכשירים שבהם נוכל לקרוא את הספר (מחשבים, טלפונים וכד') מובטחים לספר חיי נצח.
פרסום ספר דיגיטלי ומכירה באמזון
באופן כללי כדאי למכור מוצר במקום שבו יש את הביקוש הגדול ביותר עם הרווח הגדול ביותר, וכלל זה תקף גם לספר דיגיטלי. החנות הגדולה בעולם למכירת ספרים דיגיטליים היא אמזון, עם כ-7 מיליון ספרים, כ- 100 מיליון כניסות ביום וכמיליון ספרים נמכרים בכל יום.
כאשר אתם מעלים ספר דיגיטלי לאמזון הוא מופץ באופן אוטומטי ל-13 האתרים שלהם בעולם (אמריקה, אנגליה, קנדה, אוסטרליה, הודו, יפן, צרפת, הולנד, גרמניה, איטליה, ספרד, מקסיקו, ברזיל) וזמין לרכישה כמעט בכל מדינה בעולם. זה המקום שבו אתם רוצים למכור את הספר שלכם. איך עושים זאת? מוזמנים לקרוא את הבלוגים הנוספים שלנו בנושא.