מיהו קהל היעד לספר שלי
אחד הדברים החשובים שכל סופר צריך לעשות לפני שהוא עובר לשלבים המתקדמים בהפקת הספר הוא לשאול את עצמו שאלה אחת פשוטה: מיהו קהל היעד של הספר שלי?
אז נכון, לשאלה כזאת ישנן הרבה תשובות אפשריות, חלקן רחבות מאוד וחלקן פחות. אבל תשובה אחת היא בוודאות תשובה שגויה: כולם.
לא מעט פעמים סופרים חוזרים על המנטרה שאין קהל יעד ספציפי עבור הספר שלהם והוא יכול להתאים לכל אוכלוסיה – גברים, נשים, צעירים, מבוגרים וכו'. אבל, ופה מדובר באבל גדול – לא קיימת חיה כזאת.
לכל כלל יש יוצא מן הכלל, אולם בסופו של דבר, הכלל הוא השולט.
ניקח שתי דוגמאות משני עולמות תוכן שונים כדי להמחיש את העניין:
-
את הארי פוטר אוהבים קשת רחבה מאוד של אנשים, אולם קהל היעד הראשי והעיקרי שעבורו הספר נכתב הוא ילדים ונוער. עם ההצלחה המסחררת שלו זכה, הצטרפו למשוואה גם קהלים נוספים ובוגרים יותר, אבל ייתכן שאם היו מנסים לשווק את הספר מלכתחילה עבור "כולם" הוא לא היה מצליח באותה מידה.
-
יובל נח הררי הפך בשנים האחרונות לסנסציה עולמית, וניתן למצוא את ספרו "קיצור תולדות האנושות" בבתים רבים ברחבי העולם, אולם בתחילת הדרך ספק גדול אם יובל והצוות שלו צפו שיזכו להצלחה כל כך רחבת היקף אצל אנשים שסוג הספר הוא לא בדיוק "כוס התה שלהם". עם הזמן, ובגלל הסגנון הייחודי והפשוט של הספר, קהל גדול שהוא לא חובב הז'אנר, מצא בית חם אצל יובל.
הדוגמאות הללו באות להראות שגם הגדולים ביותר התחילו את דרכם כספר עבור קהל מסוים ועם הזמן וההצלחה שהלכה והצטברה, גם הקהל התרחב וגדל. כמעט ולא קיימים ספרים שכבר מתחילת דרכם היו "ספרים עבור כולם" והצליחו בגדול.
חשוב להבין מי קהל היעד שלכם, האם מדובר בגברים או נשים, קהל בוגר או צעיר יותר (ואפילו חלוקה לגילאים, שכן בני 30 ובני 60 לא יאהבו את אותם הדברים), ולאחר מכן נסו להתאים את התוכנית השיווקית שלכם לאותו קהל. יש אלמנטים במעטפת השיווקית של הספר שימשכו וירתקו קהל אחד וירחיקו קהל אחר.
נסו להיות כמה שיותר אוביקטיביים כשאתם באים לבחון את הנושאים הללו, ואל תהססו לשאול אנשים מסביב – שקפו להם את הסיטואציה ובקשו חוות דעת אמיתית וכנה,
**וזכרו **– אם תנסו לשווק את הספר לכולם או לקהל הלא נכון – יהיה לכם מאוד קשה למשוך את אותו קהל לקנות את הספר שלכם.