איך מוציאים ספר לאור?
לתהליך ההוצאה שלבים רבים, חלקם קבועים וחלקם משתנים בהתאם לסוג הספר. חשוב להכיר מראש את השלבים ולדעת אילו נדרשים לפרסום הספר. כך תוכלו להעריך טוב יותר את העלויות וגם לעקוב בקלות יתרה אחרי התקדמות העבודה.
תרגום
אם הספר נכתב בשפה אחרת משפת היעד – לדוגמא, ספר שנכתב בעברית אך מיועד לקהל בינלאומי – השלב הראשון והחשוב ביותר הוא שלב התרגום. רצוי במידת האפשר לנהל קשר ישיר וקרוב עם המתרגם לאורך התהליך שעשוי לקחת עד כמה חודשים, לשתף אותו בדגשים החשובים ולייעץ אם יש שאלות. בסוף התרגום, במידה ושפת היעד מוכרת לסופר, מומלץ לקרוא את הספר המתורגם ולוודא שהסגנון נשמר ושהתרגום מדויק.
עריכה
עריכה לשונית והגהה הן שלב חשוב נוסף. בין אם הספר יופץ בשפת המקור שלו או עבר דרך מתרגם, שלב העריכה הלשונית מיועד לוודא באופן סופי ומוחלט שהספר יוצא לאור ללא שגיאות כתיב, דפוס, או פיסוק. תמיד יש טעויות ועדיף לגלות אותן לפני שהספר יוצא לאור ולא בביקורות של קוראים מתוסכלים.
עימוד ועיצוב פנים הספר
לאחר שהספר עובר תרגום ועריכה, יש לקבוע את הפורמט הרצוי – כיום, ספרים נמכרים באופנים רבים, החל מעותקים מודפסים וכלה בעותקים דיגיטליים וספרי שמע. לאחר שנקבעו הפורמט או הפורמטים הרצויים, יש לגשת למלאכת העימוד והעיצוב. "עימוד" מתייחס להצבת האלמנטים הטקסטואליים (והגרפיים, אם ישנם) על גבי עמודי התוצר. כאשר מדובר בספר מודפס, את העימוד והעיצוב יש לעשות בהתאם למאפייני הספר (אורך, גודל פיזי, שחור-לבן או מאויר בצבע, כריכה רכה או קשה). ספר דיגילטי יש לעצב בהתאם לפלטפורמה דרכה יופץ, כאשר הפורמט הנפוץ ביותר כיום והמתאים לרוב הפלטפורמות הוא פורמט ePub.
כריכה
בין אם מדובר בחנות ספרים פיזית או דיגיטלית, הכריכה היא הדבר הראשון המושכת את עין הקורא הפוטנציאלי. הרושם הראשוני הוא קריטי, במיוחד בעולם השיווק הדיגיטלי המציע מאוד ואף אלפי ספרים בכל ז'אנר. יש למצוא את האיזון הנכון בעיצוב הכריכה – מצד אחד, עליה להתאים לז'אנר של הספר ולמשוך את הקוראים הנכונים, ומצד שני עליה לבלוט ולמשוך עניין יותר מהספרים המתחרים.
שיווק
עכשיו שהספר כתוב, ערוך, ומעוצב, צריך להביא אותו לידיים הנכונות. הוצאה לאור תנתח את שוק היעד של הספר ותקבע את הקטגוריה בה הוא יימכר ויתחרה ואת מילות המפתח שיסייעו לקוראים פוטנציאליים למצוא אותו. נרצה שהוא יבלוט כמה שיותר בכל פלטפורמה שהוא נמצא בה, וזה יתאפשר בעזרת עיצוב נכון, אסטרטגיית שיווק חכמה, וחשיפה מקסימלית.
אפשרות נוספת העומדת בפני סופר היא הוצאה עצמאית. הוצאה עצמאית נעשית במלואה על ידי הסופר – מלאכת העריכה, העיצוב, והשיווק באחריותו הבלעדית והוא מקבל כמובן את כל התמלוגים מהמכירות. אפשרות זו אינה מתאימה לרוב הסופרים, מכיוון שהיא דורשת ידע ומשאבים רבים ועיסוק בהרבה תחומים שונים. הוצאה עצמאית מומלצת בעיקר לסופרים שעסקו בעברם בתחום ההוצאה לאור ויש להם את הקשרים והמומחיות להגיע לקהל רחב גם ללא סיוע בשיווק.
כך, למשל, הוציא חנוך דאום לאור את ספרו אחרון, "החיים הם תקופה קשה". חנוך דאום התבסס על ההיכרות הרבה שלו עם הוצאת ספרים בעבר ועל הפלטפורמות השיווקיות שלו עצמו, ואת הספר לא ניתן למצוא בחנויות אלא רק בהזמנה אישית מהסופר.
לסיום,
"סופר מקצועי הוא לא יותר מאשר סופר מתחיל שלא ויתר" – ריצ'ארד באך.
לא חסרים סיפורים על סופרים מצליחים שנדחו מכל עבר בתחילת דרכם ולבסוף הפכו לרבי המכר הגדולים ביותר בכל הזמנים.
מלאכת הכתיבה וההוצאה לאור עשויה להיות מפחידה ומייגעת, אך רק דרכה תוכלו להגיע למטרה הנכספת – הידיעה שהספר שלכם מופץ בעולם ומביא שמחה והנאה לקוראים רבים, והדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא למצוא את הוצאת הספרים הנכונה ביותר עבורכם ועבור הספר שלכם ולהתמסר לתהליך בכל מאודכם. השקיעו את הזמן לחקור מראש, פנו להוצאות לאור שאתם יודעים שיכולים להתאים לכם, ואל תורידו את הדוושה מהגז לכל אורך התהליך, עד שהספר שלכם מוכן לצאת לאוויר העולם.