רעידת אדמה בקטגוריות האמזון
סופרים שימו לב!
עד כה, בעזרת התמיכה של אמזון ניתן היה להוסיף עד 10 קטגוריות לכל פורמט ספר (הודות להבדלים בקטגוריות בין ספרים דיגיטליים ומודפסים). מתוך 10 הקטגוריות אמזון היו בוחרים את 3 הקטגוריות בהן הספר מדורג (דירוג מכירות) הכי גבוה, ואלה היו מופיעים בעמוד הספר באמזון.
אם לספר היה דירוג מספיק גבוה בכל קטגוריה, הוא היה מדורג כרב-מכר (Bestseller) בכל הקטגוריות האחרות שלו, מלבד אלה המופיעות בעמוד המוצר.
שנים שאמזון פעלו בדרך הזאת בכל מה שקשור בדירוג ספרים וקטגוריות, מתוך הנחה שספר שנמכר היטב בכמה קטגוריות רלוונטי יותר לקהל הקוראים ולכן יותר סביר שיימכר. מנקודת המבט של הקורא זה נראה כמו המצב האופטימלי: קוראים סדרתיים (מונח שהסופרים שלנו מכירים היטב) נחשפים לספרים טובים ומוכחים, הסופרים נחשפים לקהל הרלוונטי ביותר עבורם, ואמזון נהנים ממכירות ספרים גדלות.
אבל לפני חודש, אחרי שנות סטטוס-קוו, אמזון החליטה לשנות את הכללים.
מעתה, מתוך 10 הקטגוריות שנוכל לבחור עבור הספר, אמזון תבחר 3 קטגוריות בלבד שיופיעו באמזון הספר. שאר הקטגוריות לא יופיעו יותר עבור הספר, אפילו אם הספר יכל להיות מדורג בהן. איך היא תבחר את 3 הקטגוריות? לא לפי דירוג מכירה, אלא לפי האלגוריתם החדש שלה, שבודק אך ורק רלוונטיות.
כלומר – לא כמויות המכירה מחליטות באילו קטגוריות הספר יתחרה, אלא הרלוונטיות שלו לכל קטגוריה. יותר רלוונטי? מקבל חשיפה. לא רלוונטי? לא בקטגוריה!
למה אמזון משנים את הסדר הקיים?
לאורך השנים ההוצאות הגדולות ניצלו את הכוח השיווקי שלהן כדי שספריהן יגיעו לדירוגים גבוהים בכל אחת מ-10 הקטגוריות שלהן, ודחקו סופרים קטנים מחוץ לדירוגים המובילים. הספרים שלהן היו מקבלים יותר חשיפה אורגנית הודות לדירוג הגבוה, והיו נשארים בראש רשימות רבי המכר לאורך זמן.
בגלל שאמזון הם בראש ובראשונה חנות אינטרנטית, המטרה שלהם תמיד תהיה להגדיל את ההיצע והמגוון לקהל הקוראים שלהם, כדי שירכשו כמה שיותר ספרים. אם יש ספרים רלוונטיים יותר בקטגוריה מסוימת, אמזון רוצה שהקונים ייחשפו אליהם.
למי זה רלוונטי?
קודם כל – לכל מי שמעוניין למכור ספרים באמזון. השינוי הזה יכול להיות חיובי אבל גם עלול לפגוע בחלק מהסופרים, כפי שכבר הספקנו לראות בשבועות האחרונים.
סופרים שמוכרים בקטגוריות קטנות ונישתיות נפגעים פעמיים: הם גם עלולים לאבד את הדירוג שלהם בקטגוריות המשנה (ולהתחרות מול ספרים חזקים בקטגוריה המרכזית שלהם) וגם לאבד את תג הבסט-סלר הנחשק (או לכל הפחות להשקה הרבה יותר עבורו).
כמובן שגם ספרים חזקים של הוצאות גדולות מרגישים עכשיו את עוצמת השינוי, באובדן 7 קטגוריות שלמות בהן יכלו להתברג כרב-מכר.
נראה שהמטרה של אמזון היא לאזן את כללי המשחק, כדי לתת יותר סיכוי לסופרים קטנים ובינוניים תוך-כדי התאמת השוק יותר לקהל הקוראים. עכשיו נותר לראות איך יראה היום שאחרי אובדן הכוח היחסי הזה בהוצאות הגדולות, ששלטו בקטגוריות המרכזיות לאורך זמן ללא תחלופה.