מקשיבים? הלקחים שכל סופר חייב להכיר על הפקת ספר שמע
אי אפשר להתעלם מטרנד ספרי השמע, שמעורר גלים בשנים האחרונות. מההוצאות הגדולות עד לסופר העצמאי, היום כולם יכולים להרוויח מהפורמט החדש שמביא איתו הרבה קהל, אבל מעלה הרבה סימני שאלה. מהם כללי המשחק של הפקת ספרי שמע, ומה הלקחים שכדאי גם לכם ללמוד, להקשיב וליישם?
1. יש קוראים שמעדיפים לשמוע? התשובה היא כן. למרות שקל לחשוב שקהל ספרי השמע שונה בתכליתו מקהל הקוראים ה"מסורתי", הרבה קוראי ספרים דיגיטליים רוכשים גם ספרי שמע. קהל הספרים המודפסים – הרבה פחות.
2. פחות לילדים. הורים מעדיפים לקרוא לילדים שלהם בעצמם? כנראה. באופן לא מפתיע, ספרי ילדים לא מצליחים במיוחד כספרי שמע, בהשוואה לספרים מודפסים או אפילו דיגיטליים. ספרי נוער ו-YA, אגב, לא סובלים מהבעיה הזאת והם דווקא מאוד מצליחים כספרי שמע (אבל עוד על זה אחר כך).
3. הקריין שלכם אומר הכל. כמו בתרגום הספר, יש חשיבות אדירה לניסיון הקודם של הקריינים בנישה או בז'אנר הספרותי שלכם. האם הם עבדו על ספרים דומים בעבר? האם הם מכירים את הביטויים המקובלים של הז'אנר, ויודעים להעביר את הלך הרוח שלו? כמו שמתרגם ספרי עיון יעשה עבודה פחות טובה בתרגום רומן היסטורי, כך גם הקריין שלכם.
4. לקריין = לשחק, ושחקנים הם לרוב קריינים מעולים לרומנים ומותחנים, הודות ליכולת המקצועית בדיקלום ושינון טקסטים, וכמובן כל הסיבות שמנינו למעלה.
5. קריינים מוכרים. הצמדתם שם של שחקן מוכר לספר שלכם? הרווחתם סימן יוקרה כפול: קוראים של ספרי שמע יודעים להעריך שמות של קריינים ושחקנים מוכרים, לא פחות מזהות הסופר או הספר עצמו. לפעמים – אפילו יותר.
6. השקעה. ספר שמע הוא לא מוצר זול, ופער המחירים בינו לבין גרסת הקינדל מאוד משמעותי. זה אומר שהוא נתפס הרבה יותר כמוצר "פרימיום", ויחס הקוראים לספרי שמע מגיע בהתאם. כמה שתשקיעו בהפקת הספר, כך הקוראים ידעו להעריך את ההשקעה שלכם – ולהגיב בהתאם.
7. איכות כתיבה ותרגום הטקסט הם רק החלק הראשון בהפקת ספר שמע. ההקלטה ועריכת הסאונד משחקים מרכיב מהותי בדירוג הספר באמזון: ככל שההפקה מקצועית יותר, דירוג הספר יעלה.
8. כבר לא מוצר משלים. חמש ההוצאות הגדולות בעולם: פינגווין רנדום-האוס, האצ'ט, הרפר קולינס, סיימון ושוסטר ו-מקמילן כבר מזמן לא מוציאות ספר בלי פורמט שמע. ספרי שמע הם מזמן לא נישה קטנה, ואפילו ההוצאות הגדולות מבינות את החשיבות שלהם לחשיפה ולשיווק הסופרים שלהם.
9. ספרי עיון נשמעים יותר. נכון מאוד – חלק גדול מספרי העיון (nonfiction) כמו ביוגרפיות והעצמה אישית מוכרים יותר ספרי שמע מספרים מודפסים או אפילו קינדל באמזון.
10. אז למי הכי כדאי להפיק ספר שמע? קודם כל – לכולם מלבד סופרי ילדים (לפחות בשלב הזה). אבל אם כתבתם ספר עיון, מדע-בדיוני או פנטזיה, הסבירות שספר שמע שלכם יימכר גבוהה מכל ז'אנר ספרותי אחר באמזון.
היתרונות בהפקת ספרי שמע כבר מזמן עלו על החסרונות עבור רוב הסופרים באמזון. הם מספקים קידום ושיווק לקוראים בז'אנרים הגדולים, וכבר שנים שהם אפיק מכירות משמעותי – שהופכים אותם להכרח כמעט לכל סופר שרוצה להצליח בשוק הבינלאומי.