למכור ספרים דיגיטליים בסין
שוק הספרים הדיגיטליים בסין מתפתח באופן מואץ, וישנן כיום לא פחות מ 10 פלטפורמות תואמות אמזון (כולל אמזון סין) לספרים דיגיטלים.
ביולי שנת 2016 דיווח איגוד האינטרנט הסיני על הערכה של 308 מליון איש (שהם 43% מכ-710 מליון משתמשי אינטרנט בסין) הקוראים ספרים דיגיטליים אונליין. רבים מהם קוראים את הספרים שלהם בטלפון סלולרי!
על אף שהספרים הפיזיים עדיין פופולריים יותר בקרב הקהל העירוני, שמגיע לחנויות ורוכש ספרים, הרי הקהל הצעיר יותר בפריפריה, שעד כה המו"לים הסיניים נהגו להתעלם ממנו, צורך בעיקר ספרים דיגיטליים.
ככל שפרסום ספרים דיגיטליים בסין נראה מורכב לאדם המערבי (חייב לעבור שלבי צנזורה וכו') הרי הפרסום המסורתי בדפוס מורכב ויקר הרבה יותר. רק לסבר את האוזן, מספר ISBN (תעודת הזהות הבינלאומית של ספר) ניתן באמזון בחינם, בישראל עולה כ- 100 ש"ח ובסין 10,000 ש"ח! כמו כן המו"ל חייב רישיון מהמדינה כדי להדפיס ספרים.
בשונה מאמזון שמעודדת את הסופר העצמאי להעלות את הספרים לחשבון משלו, בסין האפשרות להעלות ספרים שמורה אקסלוסיבית למול"ים בעלי רישיון ממשלתי. בנוסף, כל ספר צריך לעבור צנזורה ממשלתית וקבלת אישור לשיווק לפני העלאתו לאתר. לכל אתר דרישות שונות מבחינת סוג הקובץ שמעלים והמידע הנדרש על כל ספר (מטא-דאטה), ושפת המשתמש בכולם היא כמובן סינית.
10 פלטפורמות הספרים הגדולות בסין
1. Tencent בעלת הפלטפורמה China Reading עם כ- 600 מליון משתמשים וכ- 10 מליון ספרים דיגיטליים (להשוואה: לאמזון יש כ-5 מליון ספרים דיגיטליים)
2. Douban עם כ- 200 מליון קוראים היא הרשת המשפיעה ביותר בתחום הספרים הדיגיטליים, אם כי לא הגדולה ביותר.
3. Duokan
4. Jingdong
5. Dangdang
6. Amazon China
7. China mobile
8. China unicom
9. CNPIEC
10. Ireader
הפלטפורמות הסיניות רואות בקוראים שלהן כח כלכלי עצום, לא רק באמצעות מכירת הספרים כיום, המטרה לטווח רחוק היא להחזיק בתוכן מקורי שישמש בהמשך לתעשיית הסרטים, הטלויזיה והמשחקים בסין. לכן ההשקעה שלהם בהגנה על זכויות יוצרים גבוהה מאוד.
הז'אנרים הפופולריים בסין
ישנו בסין שוק לספרות באנגלית, בעיקר בקרב משכילים, אנשי אקדמיה, דוברי אנגלית שגרים בסין וסינים שרוצים לשפר את האנגלית שלהם, אבל השוק הגדול הוא כמובן בשפה הסינית. הז'אנרים היותר מצליחים היום בסין הם מתח, רומנטיקה, ספרות יפה, וספרי ילדים.
שיווק ספרים דיגיטליים בסין
בדומה לאמזון באמריקה, לכל אתר יש דרכים שונות (ומשונות) לקדם את הספרים, והקידום הוא זה שיוצר את החשיפה והמכירות בסופו של דבר. יש ימי מבצע, ויש מבצעים לחגים, יש "ספר היום" ויש "מבצעי השבוע" ועוד ועוד דרכי פרסום. הפרסום באתר עצמו אינו כרוך בתשלום בדרך כלל אבל הוא דורש להיות בקשר רציף עם האתר, להיות מודע למגוון אפשרויות הפרסום ולהגיש בקשות לפרסום כל הזמן.
הפוטנציאל בסין כמובן ענק, אך גם אם מצליחים להתגבר על כל המכשלות הרגולטוריות ולהגיע להוצאה לאור שתפרסם את הספר, הרי בדומה לאמזון, בלי קידום הוא יעלם בין מיליוני הספרים ומיליארדי האנשים…