יום הזיכרון הבין-לאומי לשואה שנת 2024
ביום שבת הקרוב נציין את יום הזיכרון הבין-לאומי לשואה. כמי שחרט על דגלו את שימור זיכרון השואה והגבורה, יום הזיכרון הבין-לאומי הוא תזכורת כפולה: לא רק עד כמה חשוב לשמור ולהגן על עדותם וסיפורם של הניצולים, אלא גם להבטחה שלנו עבורם שהזוועות שהם חוו לא יחזרו בשנית.
אבל יום הזיכרון הבין-לאומי מקבל השנה משמעות אחרת, גדולה יותר, לא רק עבורנו—אלא לעולם כולו.
כמדי שנה בתקופה הזאת אנחנו רואים עד כמה העולם לא נשאר אדיש לזוועות שעברו על העם היהודי במלחמת העולם השנייה. עולם הספרות הבינלאומי גם לא נשאר אדיש גם למאורעות ה-07 באוקטובר. אנחנו חווים זאת בעלייה בביקוש הספרות והיהודית; בכמות החיפושים העולה בכל מה שקשור לישראל; ובעיקר אנחנו רואים זאת בז'אנר ספרות השואה שמושכת אליה עוד ועוד קוראים המומים, שנחשפים כל פעם מחדש לקושי הבלתי-יאומן ולתעצומות הנפש האדירות של העם היהודי. אנחנו קוראים זאת בתגובות המשתאות לספרינו, ובכמות הספרים שמגיעים אלינו כל שנה מבני הדור השני והשלישי שמתעקשים לספר את הסיפור שלהם. העולם, בדיוק כמונו, לא יכול היה להישאר אדיש להם.
השנה הצטרפו למשפחת הסופרים שלנו כמה וכמה סופרים וסופרות, שדרך עבודת התרגום וההפקה שלנו סיפורם ראה הצלחה בעולם הרחב:
ספרו של נפתלי ברזניאק, The Lightmaker of Auschwitz, מתחקה אחר סיפור הישרדותו של אביו של נפתלי, משה, מהעיירה הפולנית הקטנה מזריץ. משה שרד שלושה מחנות השמדה, הודות לא מעט למקצוע שרכש לפני המלחמה, והצליח להעפיל לארץ ישראל בסיום המלחמה.
ספרו של דן אוסטרוויל, The Orhpans’ Father, הוא סיפור על גבורתו יוצאת הדופן של משה (מונק) אוסטרוויל – רופא יהודי שהקדיש את פועלו להציל כמה שיותר ילדים במהלך המלחמה ואחריה.
ב-The Children’s Nurse, אהוד רגב מספר על חייה של אימו מרי כאחות בבית החולים היהודי היחיד בוורשה, הכוללים בריחה נועזת עם תינוק לגבול הרוסי, התאקלמות כאחות בבית יתומים בעיר טשקנט, חיים כאשת דיפלומט במוסקבה והעלייה המיוחלת לבנות את ביתה בארץ ישראל.
ספרו הביוגרפי של אריה בלומנפלד, The Survivor From Block 19, מתעד את הישרדותו של אביו שמואל מטיהור גטו קראקוב וחייו בבלוק הנערים של מחנה ההשמדה אושוויץ, עד למפגש המפתיע והנורא עם אדולף אייכמן שנים אחר-כך.
ספרו של איתן פוזנר הלוי Escaping Budapest הוא סיפור משפחתי יוצא דופן על נחישות, אחווה ואומץ בלב-ליבה של הונגריה הפאשיסטית בשיא המלחמה.
גם ספרה של טובה אבירם, The Lives Left Behind מבוסס על סיפורה המשפחתי, וקושר בין העבר וההווה של קבוצת חברים בישראל הצעירה, מבלי לדעת שדמות אחת עוברת ביניהם כחוט השני.
את הספרים הללו ויותר אנו ממשיכים להפיק ולקדם כדי שייחשפו לכמה שיותר קוראים ברחבי העולם, וישמרו את התיעוד החשוב הזה לדורות הבאים. אם כתבתם ספר ביוגרפיה על תקופת השואה, או שמי מהקרובים לכם כתב, פנו אלינו. אני אשמח לתמוך, לכוון ולסייע ככל יכולתי על מנת להפוך את התהליך הזה לפשוט, קל ויעיל עבורכם.
שלכם,
בני.