הפייסבוק של עולם הספרים
125 מיליון משתמשים יומיים, 20 אלף קבוצות ספרים, קטגוריות ספרים תחרותיות וביקורות חדות שמבדילות בין הצלחה מסחררת וכישלון מסחרי צורם.
לא, הפעם אנחנו לא מדברים על אמזון, אלא על פלטפורמת ביקורות הספרים Goodreads שבבעלותה. מאז שנרכשה על-ידי אמזון לפני יותר מעשור, הפכה Goodreads למקום המרכזי אליו מגיעים קוראות וקוראים לדבר, להעלות ביקורות ולהמליץ לחבריהם על הספרים האהובים (או אהובים פחות) עליהם .
היתרון ב-Goodreads – ביקורות מבוססות שמעוררות אמינות וביטחון. Goodreads, בניגוד לאמזון, אינה פלטפורמת מכירה והיא נשענת אך ורק על חיזוק התדמית שלה כמקום בטוח לביקורות ספרים בלתי-משוחדות.
באופן אירוני, דווקא התדמית של Goodreads כפלטפורמה לביקורות יוצרת יחס המרה גבוה מהרגיל למכירות של ספרים – כשאמזון רכשה את החברה ב-2012, יחס ההמרה של Goodreads עמד על קרוב ל-30%. גם היום, כשהפלטפורמה מכתיבה את דפוסי הקריאה והטרנדים המרכזיים בעולם הספרות הפופולרית, אפשר להסיק שכמות לא מבוטלת של קוראים מגיעים ישירות מ-Goodreads לעמודי המכירה של הספר.
עם כל כך הרבה פוטנציאל גלום, Goodreads היא פלטפורמה מצוינת לכל סופר או סופרת עצמאיים שמבקשים לייצר עוד חשיפה לספר שלהם.
- של מי הספר הזה?
קודם כל, כדאי לוודא שיש לכם עמוד סופר מחובר לספרים שפרסמתם באמזון. התהליך פשוט ומצריך רק כניסה לעמוד הספר שלכם ולחיצה על כפתור "Is this you?"
החיבור לעמוד הספר הוא הבסיס לכל הפעילות הרלוונטית שלכם ב-Goodreads, אז חשוב לוודא שהחשבון שלכם פתוח ומכיל את כל הספרים שכתבתם לפני שמתקדמים.
- אוטופיה של רשימות
כמו באמזון, ל-Goodreads יש קטגוריות שמרכזות ספרים באותו נושא – היסטוריה, עיון, רומנטיקה… אבל שלא כמו באמזון, רוב הקוראים ב-Goodreads לא מוצאים ספרים דרך קטגוריות. הם מוצאים אותם דרך רשימות של משתמשים אחרים, כמו "הספרים עם החברויות הכי טובות" או "הסופים הטובים ביותר." באמזון, למאגר הרשימות הזה קוראים: "Listopia".
ההבדל המרכזי בין רשימות לקטגוריות, מעבר לגיוון העצום שאפשר למצוא, היא שרשימות הן תמיד דינמיות – קוראים יכולים להצביע בעד או נגד ספר על בסיס כמה הם חושבים שהוא מתאים לנושא הרשימה. כך ספרים רלוונטיים יותר עולים למעלה, וספרים פחות רלוונטיים לרשימה יורדים למטה, בלי קשר לפופולריות או מכירות! למצוא את הרשימות המתאימות ביותר לספר שלכם יכולה להביא יותר ויותר קוראים לספר לאורך זמן עם השקעה מינימלית. כמובן, כמו כל רשימה דינמית, גם כאן צריך לחפש רשימות חדשות ופופולריות שיכולות להתאים לספרכם.
- צרו קשר עם הקוראים
לא לחינם Goodreads נחשבת "הפייסבוק של הקוראים." הפלטפורמה כולה מפוקסת על שיתוף דעות, עדכונים על ספרים חדשים ושיח פתוח בין קוראים וסופרים – ולא על יצירת מכירות. פאנל שאלות ותשובות, בלוגים אישיים ומקצועיים, אפילו בקשות לביקורות הם רק חלק מהכלים ש-Goodreads מנגישה לקהילת הסופרים שלה, וככל שתשתמשו בהם יותר, כך הספרים שלכם ייחשפו יותר. אל תחששו ליצור קשר עם קוראים, יוצרי רשימות או מבקרים פופולריים בפלטפורמה, לחלק להם את הספר שלכם ולבקש מהם לתת לכם ביקורת כנה. ככל שהספר שלכם יקבל יותר ביקורות, כך הוא ייכנס ליותר רשימות קריאה של משתמשים.
- Giveaways
לאירוע Giveaway (בו קוראים מתחרים עבור עותק של ספרכם) יש כמה יתרונות מעולים ששמורים ספציפית לפלטפורמה של Goodreads. רק עצם קיום האירוע אומר שהפלטפורמה תחשוף את ספרכם ליותר אנשים.
אבל היתרון האמיתי באירוע Giveaway הוא החשיפה "השקטה" שהוא מאפשר: כל קורא שנכנס לאירוע מכניס אוטומטית את ספרכם לרשימת ה-"רוצה לקרוא" שלו, ו-Goodreads מיד שולחת נוטיפיקציה לכל החברים של אותו קורא על כך שהספר שלכם נכנס לרשימה שלו. שיווק חינם כמעט לחלוטין, גם אם מתחשבים בעלויות ההדפסה והמשלוח של הספר בסופו של דבר.
אפשר גם למקסם את הפוטנציאל ב-Giveaways ע"י יצירת אירוע לתאריך ההשקה הספר באמזון.
לסיכום, Goodreads מספקת מגוון כלים הדרושים לסופר או סופרת לקידום פרסונלי של ספרם.
בעידן האינטרנט, שמספק הרבה יותר כוח וחשיפה לקוראים אינדיבידואלים, אין הרבה כלים שיווקיים חזקים כמו יצירת קשר וחיבור עם קהל היעד, ולקיחת חלק אקטיבי בעולם הספרותי.