הספריה של העתיד
לפני מספר שבועות קראתי בגלריה של עיתון הארץ על פרויקט מרתק שנקרא "הספרייה של העתיד". מדובר בפרויקט עתידני שלקח את תחום הספרים המודפסים והפך אותו ליצירת אמנות תרבותית – סוג של מיזם תרבותי שהגתה האמנית הסקוטית קייטי פטרסון.
הפרויקט התחיל לפני 3 שנים וסופו יהיה בשנת 2114. כן כן, בעוד כמעט 100 שנה!
השלב הראשון של הפרויקט היה שתילת אלף עצים ביער נורדמרקה ליד אוסלו. הרעיון הינו לתת ליער לצמוח במשך 100 שנה ובשנת 2114 לכרות את העצים וליצור מהם נייר עליו יודפסו 100 יצירות ספרות שיבחרו עד אז בקפידה.
בכל שנה, מוזמן סופר או סופרת אחת להגיש את היצירה לפרויקט ובאביב של כל שנה – בטקס שנערך בלב היער באוסלו, מגיש הסופר את היצירה שלו כשהיא סגורה וארוזה בתוך קופסה הרמטית. הקופסאות מאוחסנות במקום סודי ותצאנה לאור רק לקראת ההדפסה שלהן. כלומר, אנחנו לעולם לא נדע מה יהיה בספרייה הזו ולעולם לא נוכל לקרוא את היצירות בה.
נכון להיום, יש כבר 3 יצירות מאוחסנות כשהראשונה הינה של הסופרת הקנדית מרגרט אטווד אותה רובנו מכירים בזכות הספר שלה שהפך לסדרה: "סיפורה של שפחה". הסופר השני הוא דיוויד מיטשל שכתב את "ענן אטלס" והשלישי הינו המשורר האיסלנדי סיון שהיה גם הראשון לכתוב יצירה שאינה בשפה האנגלית.
האניגמטיות של הפרויקט שורה גם על נושא הסופרים הנבחרים עליהם נודע לעולם רק לקראת הטקס באביב ולכן, כרגע אנחנו עוד לא יודעים מיהו הסופר שכותב את היצירה הבאה עבור "הספרייה של העתיד".
אז מה אתם אומרים? מסקרן?