החיבור ה(לא) מפתיע בין אמזון לטיקטוק
מי שעוקב באדיקות אחרי הטרנדים החמים באמזון ודאי יזהה שמות כמו קולין הובר, טיילור ג'נקינס ריד, שרה ג'יי מאס ורבקה יארוס, שספריהן מככבים ברשימת רבי-המכר של הפלטפורמה. למרות שספריהן שונים לחלוטין אחד מהשני, כולן, יחד עם סופרים נוספים, הגיעו לקונצנזוס נרחב בקהילת הקוראים הבינלאומית בזכות תופעה חברתית פורצת דרך אחת: טיקטוק. יותר נכון, בזכות קהילת הקוראים של טיקטוק, שבשנים האחרונות מקדמת סופרים וספרות ממגוון תרבויות וז'אנרים דרך ההאשטאג הפופולרי שלה, BookTok#.
מי שבאמת שמה לב למה שמתרחש בטיקטוק היא אמזון עצמה, והתוספת האחרונה לפלטפורמת המכירות שלה מוכיחה בדיוק עד כמה האצבע של אמזון על הדופק בכל מה שקשור לפרסום ומכירת ספרים.
רגע, מה זה בעצם BookTok# ?
"בוקטוק" הוא השם הלא-רשמי של קהילת הספרים הענפה של משתמשי טיקטוק. היא תפסה תאוצה במהלך תקופת הקורונה ולא איבדה מומנטום מאז, עם עשרות מיליארדי צפיות שהספיקו להזניק לא רק את מכירות הספרים ברחבי העולם, אלא קריירות שלמות של סופרים. ספר הפנטזיה The Atlas Six של הסופר העצמאי אוליבייה בלייק נרכש על ידי הוצאת Tor האמריקאית אחרי שהפך לרב-מכר בעקבות חשיפה מטורפת שקיבל בטיקטוק. רבקה יארוס חבה את העלייה המטאורית של ספר הביכורים שלה בעיקר לקהילת הבוקטוק (שני ספריה של יארוס נמצאים דרך קבע ברשימת עשרת רבי-המכר השבועיים של אמזון מרגע השקתם, כבר יותר מחצי שנה).
בדומה לכל מדיה חברתית מילת המפתח בבוקטוק היא "תוכן", שמתחלק ל-3 סוגים מרכזיים: המלצות, קידום סופרים, ופרסומות. משפיעני טיקטוק מספקים המלצות קצרות ותמציתיות לספרים, כולל ניתוח עלילתי מעמיקים באופן מפתיע. בזמן האחרון אפשר גם למצוא יותר ויותר סופרים שמשתמשים בטיקטוק ככלי ליצירת קשר עם הקהל שלהם.
ההתמקדות של בוקטוק בסופרים חדשים וספרי ביכורים, בשילוב עם נטייה לשתף ולייצר ויראליות מהירה עם תוכן קצר, היא אחת הסיבות שדווקא סופרים עצמאיים הם אלה שפורצים דווקא דרך טיקטוק. ספציפית באמזון, שמשקפת בצורה מהימנה את מה שמתחולל בעולם הספרים הבינלאומי, אפשר לראות בבירור את תהליך ההצלחה של ספר – מאנונימיות למוסכמה לרב-מכר – מה שהביא את אמזון לראות בטיקטוק כמכתירת רבי-מכר, לפחות לרמה שהיא פתחה עבורה קטגוריה ייעודית חדשה לגמרי:
Best of #BookTok.
התג(ל)ית החדשה באמזון
אמזון רוצה שכמה שיותר אנשים יחפשו ספרים בפלטפורמה שלה. זה לא סוד. אם BookTok# מביא יותר אנשים לרכוש את ספר, אמזון תעשה כל מה שביכולתה כדי לוודא שהרכישות הללו יתבצעו אצלה באתר. זה התחיל לפני שנה וחצי, כשהיא הפכה לתורמת הרשמית של מועדון הקריאה של טיקטוק (שזכה לבדו ליותר מ-15 מיליארד צפיות).
תגית Best of #BookTok היא חותמת איכות עבור קוראים צעירים. תחתיה אפשר למצוא סופרות וסופרים ממגוון ז'אנרים, ממש כמו בטיקטוק, כולם שייכים מזמן לקונצנזוס הספרותי הבינלאומי. שמות כמו קולין הובר, אלכס מיכאלדיס, אנדי וויר, ואפילו סוזן קולינס לצד שמות סופרים חדשים ופחות ידועים שעושים היום שמות ב-BookTok#, כמו מייגן קווין, ג'ניפר ארמנטראוט ופירס בראון.
אבל כמו תמיד, גם כאן אפשר לזהות מניעים פוליטיים. צעירים, במיוחד בני דור ה-Z, ידועים בסלידה שלהם מאמזון אותה הם תופסים כתאגיד ענק שלא כל כך אכפת לו מהערכים המזוהים עם בני הדור הצעיר. בשבילם, תגית ה-Best of #BookTok היא חותמת איכות שהם יכולים לזהות בקלות, כמו תגית Best Seller שמכוונת במיוחד אליהם.
הקריצה של אמזון לקוראים צעירים ככל הנראה באה במטרה לשכנע אותם שהיא פלטפורמה שמתאימה גם להם. היא לא "חברת ענק" והיא גם לא עוד "חנות ספרים" – היא מותג צעיר ורענן שמקדם את הספרים שהם רוצים לקרוא. בינתיים, נראה שזה עובד.