אמזון vs ספרי ChatGPT
אמזון מתייחסת לטרנדים בעולם הספרים כאשר הם הופכים רלוונטיים לשורה התחתונה של החברה, או כאשר הם עלולים לפגוע באיכות חוויית המשתמש של קהל הקונים שלה. למרות שהם עדיין לא נחשבים "פופולריים" בקרב החוגים הספרותיים, השיח סביב ספרי בינה מלאכותית צובר תאוצה, בעיקר בעקבות הנוחות היחסית ביצירת תוכן כתוב ו-ויזואלי שכלים כמו ChatGPT או MidJourney מספקים.
אבל שאלת מיליון (או שמא מיליארד) הדולר היא – האם אמזון באמת מתכוונת לתת לספרי בינה מלאכותית מקום בלטפורמה שלה?
רק בשנים האחרונות ראינו כמה דוגמאות לפעולות הקיצוניות של אמזון נגד מה שהיא מגדירה בתור "פעילות לא רצויה" – רכישת ביקורות, חוות קליקים, וכמובן: ספרי PLR.
PLR וקמפיין הטיהור של אמזון
הדוגמה הרלוונטית האחרונה לדרך בה אמזון מתייחסת לטרנדים שיווקיים בפלטפורמה שלה, היא תופעת ספרי ה-PLR משנת 2011. ספרי PLR הם ספרים מוכנים לרכישה מיידית שגם ניתן למכור תחת מותג פרטי, אפילו ללא שינויים. סופרים יכולים לקנות ספר תחת PLR ולשווק אותו ישירות דרך אמזון תחת השם שלהם, עם או בלי שינויים לתוכן, לאריזה, אפילו לשם. ספרי PLR תפסו תאוצה לפני מספר שנים, ככל הנראה הודות לשילוב עם האפשרות לשיווק עצמי תחת מערכת ה-KDP. אלפי ספרי PLR הציפו את שוק הספרים באמזון תוך תקופה קצרה, וגרמה לאינפלציה של תוכן בפלטפורמה. במקום מאות ספרים ביום, עלו לשרתים של אמזון אלפי ספרים עם תוכן זהה כמעט לחלוטין, בנוסף על הספרים "הרגילים" שעולים ומשווקים דרכה. כמו שאמרנו, לא הייתה בעיה משפטית עם הספרים הללו. ובכל זאת, אמזון החליטה שהיא לא נשארת חייבת – ותוך זמן לא ארוך מחקה את ספרי ה-PLR מהפלטפורמה שלה – ואת המשתמשים שהעלו אותם. דוברת אמזון בזמנו אף ציינה כי בתקופה זאת, "אמזון עבדה על תוכנה לזיהוי והסרה של ספרים בעלי תכנים זהים או כמעט זהים." ואנחנו יודעים שכשאמזון מחליטה להסיר אותך מהפלטפורמה שלהם – אין דרך חזרה.
מאז ועד היום, ספרי PLR לא משווקים באמזון. משתמשים שנתפסים מעלים ספרי PLR מוחרמים מתשתית ה-KDP ולא זכאים לתגמולים, על בסיס אמנת השירות של אמזון.
הקשר בין PLR ו-ChatGPT
בעוד שאמזון לא סיפקו סיבה רשמית לאיסור על ספרי PLR, התשובה הייתה ברורה לכל מו"ל או סופר עצמאי עם ניסיון מול ענקית הספרים – ביקורות משתמשים. אמזון תמיד שמה את הצורך המסחרי שלה ושל הקונים שלה בחזית, וכאשר משתמשים מוצפים בספרים באיכות נמוכה, או תוכן שמפריע להם להגיע לספרים שהם מחפשים – אמזון לא מפחדת להגיב בחומרה. ספרי PLR קיבלו ביקורות קוראים נמוכות, וקוראים לא חששו להביע את מורת רוחם על התוכן המשוכפל והגנרי שאמזון "מציעה" להם. בקצרה – כשהמוניטין של אמזון כחנות הספרים הגדולה והאיכותית בעולם נפגע, היא תעשה הכול כדי לתקן זאת.
וזאת בדיוק הבעיה בה נמצאים כיום ספרי בינה מלאכותית.
ספרי בינה מלאכותית אומנם אינם חזרתיים כמו ספרי PLR, אבל השיח סביבם זהה כמעט לחלוטין: דרך לסופרים עצמאיים להפיק הרבה תוכן בקלות, אבל במיוחד – במהרה. ספרים שנכתבים על-ידי בינה מלאכותית כבר התחילו להציף את השוק של אמזון, ומוצעים בחינם (או כמעט בחינם) בכמויות לקהל הקוראים בפלטפורמה. עם זאת, סקירה מהירה של השוק מראה מגמה מדאיגה של ביקורות שליליות, בדומה לאלה שראינו על ספרי ה-PLR בשנים עברו.
כשספרים מסוג מסוים מציפים את השוק, הם יעלו במוקדם או במאוחר על הרדאר של אמזון. בין אם מדובר בטרנדים ספרותיים שאמזון יכולה לשווק תחת הוצאות הבת שלה, או טרנדים מסחריים שירחיקו קוראים מהמוצרים שלהם. הניסיון מראה שאם לענקית הספרים יש ספק בנוגע להשלכות המסחריות של טרנד על העסקים שלה, היא קודם כל מוחקת – ורק אחר-כך שואלת שאלות. אם בכלל.
האם צריך להפסיק להשתמש ב-ChatGPT, או כל תוכנת בינה מלאכותית, בהפקת ספרים? ממש לא. אבל בדומה לכל כלי טכנולוגי אחר, חשוב לזכור ש-ChatGPT לא יכול—או צריך—להחליף את עבודת הכתיבה שלכם. כמו כל תוכן איכותי אחר, גם ספרים שנכתבים בעזרת ChatGPT צריכים לעבור עריכה ספרותית, הפקה ועיצוב נכונים, ועבודת הכנה שיווקית, לפני שהם עולים למבחן הקוראים של אמזון.
בכל מקרה שלא יהיה, ההימור שלנו הוא כמו תמיד – על הסופר הישראלי.