איך בוחרים הוצאה לאור טובה?
לפני שעושים את הצעד הראשון, כדאי ראשית לחשוב לאן רוצים להגיע. לכל הוצאה לאור ישנן חוזקות וחולשות, מומחיות שונה, יכולת הפצה שונה, יכולת שיווקית שונה וכמובן צוות המלווה ומטפל בתהליך כולו.
קל להגיד: "בחרו את ההוצאה לאור המתאימה לכם ביותר", אבל כאשר יש בישראל כ- 300 הוצאות לאור של ספרים, חלקן וותיקות חלקן צעירות, חלקן מוכרות יותר וחלקן פחות, חלקן מומחיות בתחומים מסוימים וחלקן מוציאות ספרים בכל הז'אנרים, סריקה של כולן היא תהליך מייגע שייקח שנים רבות, ושסביר להניח שלא תעמדו בו.
לכן, כדאי לכם לבחון מספר קריטריונים ראשוניים ולפנות רק להוצאות העונות לקריטריונים שלכם.
הכרות עם השוק וקהל היעד – פנו להוצאות לאור שיש להן הכרות עם השוק וקהל היעד של הספר שלכם. אם קהל היעד שלכם הוא בישראל, בחרו הוצאה לאור שמתמחה בשוק הישראלי בז'אנר שלכם, ואם קהל היעד שלכם הוא בינלאומי, בחרו הוצאה לאור שמתמחה בשוק הבינלאומי, בז'אנר שלכם.
ניסיון מוכח – רצוי לוודא שלהוצאה לאור יש ניסיון מוכח בהגעה לקהל היעד שלכם. אל תוותרו על שמיעת עדויות ממקור ראשון של סופרים שעבדו איתם, חפשו ספרים שהם הפיקו ובחנו את מידת הצלחתם.
מקצועיות – אתם בוודאי רוצים שייתייחסו אל היצירה שלכם ברצינות ובכבוד, לכן חשוב שההפקה תהיה רצינית ומכובדת. בין אם בחרתם לפרסם ספר פיזי, ספר דיגיטלי או ספר שמע, התוצאה הסופית צריכה להיות מקצועית מבחינת התוכן והעיבוד לפורמט הנבחר. כדאי לבחון מקרוב כמה ספרים שהופקו על ידי ההוצאה לאור, כך שתוכלו להגיד בסוף הבדיקה "כזה אנחנו רוצים".
יחס אישי – מכיוון שהתהליך לא יהיה קצר, ומכיוון שהיצירה היא בסופו של דבר ה"בייבי" שלכם, אתם רוצים לתת אותו רק למי שאתם סומכים עליהם, שאתם יודעים שתוכלו לשאול שאלות, להשתתף בהחלטות, להביע דעה ולעבוד עם אנשים קשובים ומחוייבים לכם ולספר. דברו איתם, ראו אם אתם מתחברים באופן אישי לצוות שאמור ללוות אתכם בתהליך.
מחיר – מכיוון שאין מחירון קבוע או "מחיר לצרכן" בתחום ההוצאה לאור, הרי שזהו תחום פרוץ ביותר שבו המחירים יכולים לנוע על סקלה מאוד גדולה. כדאי תמיד לקחת מספר הצעות מחיר, מאותן הוצאות לאור סופיות שנבחרו על ידכם ולהשוות. זה לא אומר שאתם חייבים דווקא לבחור בהוצאה הזולה ביותר, חכם יותר לבחור בהוצאה שנראה שתתן לכם החזר גדול יותר על ההשקעה, ותקרב אתכם למטרה שהצבתם לעצמכם כאשר התחלתם בתהליך.
כדוגמא, כדאי ללמוד על התהליך שעבר סטיבן הוקינג בפרסום ספרו "קיצור תולדות הזמן" דווקא בהוצאת בנטם, הפונה לקהל הרחב, ולא בהוצאה הפונה לאנשי מדע או לקהל משכיל במיוחד. את תיאור התהליך של מציאת המו"ל נותן הוקינג בספרו האחר, "חורים שחורים, גורי יקומים ומסות אחרות":
לאחר שהחלטתי להקדיש זמן ומאמץ לכתיבת ספר, רציתי שהוא יגיע למספר אנשים גדול ככל האפשר. ספרי הקודמים, הטכניים, התפרסמו בהוצאת האוניברסיטה של קיימברידג'. המו"ל הזה עשה עבודה טובה, אבל הערכתי שהוא אינו מתאים לציבור הרחב שעליו חשבתי. לכן פניתי לסוכן ספרותי, אל צוקרמן, שהוצג בפני כגיסו של אחד מעמיתי. נתתי לו טיוטה של הפרק הראשון והסברתי שאני רוצה ספר מהסוג הנמכר בדוכני הספרים בנמלי תעופה. הוא אמר שאין לי שום סיכוי. אולי הוא יימכר היטב לאקדמאים ולסטודנטים, אבל ספרים כאלה אינם מסוגלים לפרוץ לנחלתו של ג'פרי ארצ'ר.
מסרתי לצוקרמן את הטיוטה הראשונה של הספר ב-1984. הוא שלח אותו לכמה מו"לים והמליץ בפני לקבל את ההצעה של נורטון, מו"ל אמריקני הפונה לציבור "גבוה" למדי. במקום זאת החלטתי לקבל את הצעתה של הוצאת בנטם, הפונה לקהל הרחב. אמנם בנטם אינה מתמחה בפרסום ספרי מדע, אבל ספריה מצויים בשפע בדוכנים שבנמלי התעופה.
— סטיבן הוקינג, חורים שחורים, גורי יקומים ומסות אחרות