ביוגרפיה – את מי זה מעניין?!
כמה זמן השקעתם בכתיבת הביוגרפיה שלכם באמזון? השקעתם בכלל? כתבתם בכלל? הרבה מאוד סופרים אינם מודעים להשפעה של ביוגרפיה על רכישת הספר ולכן כלל לא משקיעים מחשבה בכתיבה ולעתים, כלל לא כותבים!
בפוסט הזה אסביר לכם את החשיבות הרבה שיש לעמוד הביוגרפיה שלכם באמזון וכיצד נכון לכתוב אותה.
ביוגרפיה ככלי שיווקי
אז קודם כל ולפני הכל חשוב שתדעו שעמוד הביוגרפיה שלכם באמזון חשוב מאוד. אם אתם לא ג'ורג' אורוול או ג'יי קיי רולינג ולא נמנים עם סופרי הבית של Random House , כדאי מאוד שתשקיעו מחשבה בתוכן ובאופן הכתיבה של עמוד זה.
בתור סופרים עצמאיים שהשם שלהם עוד לא הפך למותג שמושך אחריו קוראים רבים מלבד בני המשפחה הקרובה, עמוד הביוגרפיה שלכם הינו המקום בו אותם אלו שכבר הגיעו לספר שלכם (בזכות הכריכה שעיצבתם, בזכות מילות המפתח והקטגוריות שעליהן דיברנו בפוסט הקודם ) יוכלו להתחבר אליכם באופן אישי יותר, לפתח בכם אמון כבני אדם ובזכות זאת, לרכוש את הספרים שלכם. ובמלים אחרות, עמוד הביוגרפיה שלכם הינו כלי שיווקי ממדרגה ראשונה!
שלוש שאלות שבלעדיהן אי אפשר
השלב הראשון בכתיבת עמוד הביוגרפיה שלכם הינו לשאול את עצמכם ולענות על 3 שאלות המהוות רצף אחת של השנייה:
1. אילו ספרים אתם כותבים?
עמוד הביוגרפיה שלכם צריך לדבר באותה שפה בה כתובים הספרים שלכם. עמוד הביוגרפיה שלכם צריך להיות בסגנון מסויים אם הספרים שלכם הינם רומנים רומנטיים ובסגנון אחר לגמרי אם אתם כותבים ספרי הדרכה לאנשי עסקים. אין שום צורך לספר לקוראים שלכם על גן רבקה בו הייתם בגיל 3 למשל או על האהבה שלכם לסוכריות גומי אם אתם סופרים של ספרי אימה. אני חייב להודות שאני מופתע מעודף המידע שסופרים רבים מצרפים לביוגרפיה שלהם ואני בהחלט ממליץ שלא לעשות זאת!
2. עבור מי אתם כותבים?
כהמשך לשאלה הקודמת, חשוב מאוד שעמוד הביוגרפיה שלכם ידבר לקהל היעד שלכם ולכן, כדאי שתבדקו עם עצמכם עבור מי כתבתם את הספרים שלכם מלכתחילה? את מי ראיתם לנגד עיניכם כשסיימתם לכתוב? מי הייתם רוצים שירכוש את הספרים שלכם?
ברגע שתגיעו להחלטה בנוגע לכך, תכתבו את הביוגרפיה שלכם כך שהיא תפנה בדיוק לאנשים אלו ותספר להם את המידע הרלוונטי להם. מידע שיעניין אותם ושיגרום להם לרכוש את הספרים. אין צורך להוסיף "עוד פרט או שניים כדי שלא לפספס אף אחד" שכן גם בנוגע לספרים חוק ה- 80 / 20 עובד – קהל היעד הינו אותם 20% שירכשו את אותם 80% מהספרים.
3. מהי האישיות של עמוד הביוגרפיה שלכם?
גם שאלה זו הינה על ציר שתי השאלות הקודמות. אם כתבתם סידרה של ספרי ילדים, עדיף שהאישיות של עמוד הביוגרפיה שלכם תהיה גם כן שייכת לעולם הילדים. אם המומחיות שלכם היא דווקא ספרי הדרכה בתחום הכלכלי, כדאי מאוד שעמוד הביוגרפיה שלכם יכלול פרטים רלוונטיים על הידע שלכם בכלכלה ומתוך כך, להיות עמוד עם אישיות מקצועית ממנה יוכלו הקוראים לקבל הדרכה מתוך אמון וביטחון.
חמישה אלמנטים שאסור לשכוח
השלב השני הינו הכתיבה עצמה וגם כאן, כדאי שתזכרו 5 אלמנטים:
1. כדאי שתזכרו (אלא אם כן אתם כותבים ספר זיכרונות), אף אחד לא באמת מתעניין בכך שתמיד רציתם לכתוב ספרים ושעכשיו אתם מממשים את החזון שלכם.
2. עמוד הביוגרפיה שלכם הינו המקור לחיבור הקוראים אליכם! תאפשרו להם להתחבר אליכם ותספרו להם את מה שבאמת רלוונטי לקוראים שלכם, לספרים שלכם ולאישיות הכתיבה שלכם.
3. כתיבה בגוף שלישי מאפשרת לכם לכתוב באופן זורם יותר על ההצלחות וההישגים שלכם אך כדאי מאוד שתזכרו שגם אם עמוד הביוגרפיה שלכם כתוב בגוף שלישי, כולם יודעים שאתם אלו שכתבתם אותו. לכן, גם בכתיבה בגוף שלישי, עדיף לשמור על ענווה וצניעות בכל הקשור לאותם הישגים והצלחות. תנו להם מקום, אך אל תהפכו אותם למרכז. לקוראים שלכם יהיה הרבה יותר קשה להתחבר אליכם אם עמוד הביוגרפיה שלכם ישדר שאתם "מגה" מוצלחים.
4. כדאי מאוד שעמוד הביוגרפיה שלכם יהיה קצר וממצה! זיכרו שגם הקוראים הכי מעוניינים בספר שלכם לא יקראו 8 פסקאות ולא משנה עד כמה הן כתובות טוב. עמוד הביוגרפיה צריך להיות באורך של בין 100 ל- 250 מילים ועם כל הקושי שבאורך זה, זהו תהליך חשוב שכן הוא מאפשר מיקוד והבנה של מה באמת חשוב ועל מה כדאי ורצוי לוותר. ברגע שתוותרו על החלקים הפחות חשובים בביוגרפיה שלכם מבחינת הקוראים, יהיה לכם יותר פשוט לדייק את טון הדיבור והאישיות של הכתיבה בהתאם למה שדיברנו קודם.
5. זיכרו שעמוד הביוגרפיה שלכם הינו סוג של כרטיס ביקור ולכן, הוסיפו לו את אתר הסופר שלכם – אם יש לכם כזה, את עמוד הפייסבוק שלכם ואת שאר האפשרויות לקבל עליכם מידע (מייל, רשתות חברתיות אחרות ועוד).
פתיחת חשבון סופר
ואחרי כל זאת, הגיע הזמן לצרף את עמוד הביוגרפיה שלכם לאמזון.
לצורך העניין אמזון פיתחו פלטפורמה מיוחדת שנקראת AuthorCentral שבה אתם יכולים לפתוח חשבון סופר, להעלות את הביוגרפיה שלכם – בצרוף תמונות, סרטונים, מסרים שאתם רוצים להעביר לקוראים וגם סיקורים מטעמכם (Editorial Review) .
אנא, אל תשכחו לעשות זאת!